Recept – polnjena žrebetova prsa

Polnjena žrebetova prsa

12802813_1038542266227214_4267896730019257505_n

“Večji kot je kos mesa, bolj okusna je pečenka.”

Za 4 osebe

Sestavine recepta

80 dag žrebičkovih prsi
25 dag žemelj
sol, poper
olivno olje
3 dcl jušne osnove
3 dcl domače kisle smetane
3 stroke česna
1 mala čebula
šop peteršilja
2 jajci
muškatni orešček
bel poper
kurkuma

Priprava

Pod kostmi zarežemo (robček) z nožem in odprtino nadevamo z filo. Še prej meso nasolimo, popopramo namažemo z olivnim oljem in pustimo stati 1 uro. Za filo zrežemo žemlje na kocke in jih zmešamo z 0,5 l jušne osnove in 0,5l domače kisle smetane. Stisnemo tri stroke česna, dodamo prepraženo čebulo, nasekljani peteršilj, tri jajca,  žličko soli, malo muškatnega oreščka (pet potegov po ribežnu), bel poper in malo kurkume za lepo rumeno barvo. Ko filo premešamo jo pustimo stati eno uro, da se sestavine prepojijo. Gostota file naj bo taka, da jo lahko oblikujemo in pozorni bodimo, da je ne tlačimo ampak jo do konca napolnimo in zašijemo ali pa pripnemo z zobotrebcem .

Pečico segrejemo na 230 stopinj in pečemo 10 min na tej temperaturi. Potem zmanjšamo na 130 in pečemo še 45 min. Pogledamo polijemo z lastnim sokom , pokrijemo z folijo in pečemo še 60 min odvisno od teže mesa. Po enourni peki odkrijemo zopet malo polijemo damo pečico na 160 stopinj in pečemo še 40 min. Po potrebi zadnjih 5 minut zvišamo temperaturo , da dobi meso lepo zlato barvo. Večji kos mesa vzamemo, bolj okusna je pečenka.