Recept – konjski golaž

Pripravite si slasten konjski golaž.

slika3
Sestavine

1kg žrebičkovega bočnika (če nam zmanjkuje časa, vzamemo plečko, ker se kuha manj časa)
1kg čebule
5 strokov česna
rdeča porezana čajna žlička paprika v prahu
paradižnikova mezga
porezana čajna žlička majarona
2 lovorjeva lista
timijan
mleta kumina
sol
poper
noževa konica sode bikarbone
2 dcl rdečega vina
0,5 litra juhe za zalivanje
porezana čajna žlička morske soli

Priprava

Na olivnem olju popražimo čebulo, toliko da postekleni,  nato pa potresemo s sodo bikarbono, da čebula spusti sok in se zmehča. Tako spražena čebula je tudi lažje prebavljiva.

Postopoma po delih dodajamo na kocke narezano meso in vmes neprestano mešamo. Za tem meso posolimo. Ko meso spusti sok, dodamo strt česen, zmanjšamo ogenj na minimum in pokrito, ob stalnem mešanju, dušimo do mehkega cca 1,5 ure( plečko 45 minut). Če se prijema dna, zalijemo samo toliko, da se ne zažge.

Ko je meso mehko, dodamo 2 žlici paradižnikove mezge, majaron, papriko, 2 lovorjeva lista, ščepec timijana, ščepec kumine, ščepec moke, premešamo in zalijemo z vinom. Juho dodajamo postopoma do želene gostote.

Kuhamo še 10 minut.