Zdravo žrebičkovo meso

Ste vedeli, da ima žrebičkovo meso v primerjavi z ostalimi vrstami mesa posebne lastnosti, saj vsebuje največ biološko visoko vrednih beljakovin in nizek delež maščob? Prav zaradi nizkega deleža maščob je kalorična vrednost konjskega mesa toliko nižja od ostalih vrst domačih živali. Zato predstavlja konjsko meso s stališča hranilne vrednosti izjemo med ostalimi vrstami, ki se uporabljajo pri nas.

Katero vrsto mesa izbrati?

V zadnjih letih je v večini zahodnoevropskih dežel in nenazadnje tudi v Sloveniji opazna zmanjšana poraba mesa, zlasti svinjskega,  Vzrok za to spremembo je gotovo večja poučenost in osveščenost o sestavi mesa in o dnevnih potrebah človeka po živalskih beljakovinah ter o vplivu prekomernega uživanja mesa na človeško zdravje.

Ker želimo, da odločitve glede svoje prehrane in zdravja delate na podlagi preverjenih podatkov, smo v spodnji tabeli pripravili primerjavo kemičnih sestavin najpogosteje prodajanih vrst mesa. V zadnjih treh poljih je razvidna kvaliteta konjskega mesa.


Voda Beljakovine Maščobe Pepel Kal/100gr
goveje meso – vratovina 71,56 21,06 6,30 1,08 105,97
pleče 68,54 19,57 10,79 1,10 148,56
hrbet 62,73 18,82 17,43 1,02 187,05
telečje meso – vratovina 73,09 19,40 5,80 1,01 109,03
pleče 67,24 19,40 12,70 1,14 141,38
svinjsko meso – pleče 50,90 13,98 34,32 0,80 297,86
hrbet 58,00 16,40 25,00 0,90 300,00
stegno 50,10 15,40 28,50 306,56
jagnjetina – prsa 48,00 12,80 37,00 380,00
hrbet 65,00 18,60 16,00 220,00
stegno 64,00 18,00 18,00 0,90 240,00
konjsko meso – vratovina 75,05 22,55 1,40 1,00 100,71
hrbet 76,65 21,20 1,15 1,00 108,73
                 stegno 3,10        21,95       2,95 0,56            –

Zakaj konjsko meso?

Višja koncentracija vode in celokupnih beljakovin ter nizka vsebnost maščob opravičujejo dietetično kvaliteto konjskega mesa, zlasti žrebetovine v primerjavi z govejim mesom. Zato je smiselno kot živalske beljakovine na svoj jedilnik umestiti tudi konjevino oz. žrebetovino.  Ne pozabite: zlata sredina je edina pametna pot.

Katere izdelke izbrati?

V Mesarstvo Krušič izdelujemo vse vrste izdelkov, od paštet do suhih izdelkov, pri čemer pa velja omeniti, da strmo narašča poraba svežega mesa. Surovine so izključno slovenskega izvora, po večini iz kmetij iz dolenjske in primorske. V proizvodnji uporabljamo naravne začimbe, ki jih uvažamo iz mlina v Avstriji. Naši proizvodi so narejeni na osnovi starih klasičnih receptov, ki temeljijo na pripravi brez umetnih dodatkov in barvil. Ne uporabljamo nobenih sojinih dodatkov, zato naši izdelki ustrezajo tudi ljudem z različnimi alergijami in boleznimi (celiakija, sladkorna bolezen …).  S tem skrbimo, da je kvaliteta surovin kot tudi pripravljenega izdelkov kar najvišja ter nabor izelkov dovolj velik, da vsak lahko najde pravega zase …