Recept: ričet z žrebičkovo kranjsko klobaso

Žrebičkovo kranjsko klobaso lahko uporabljamo kot samostojno jed, velikorat pa jo uporabimo tudi kot sestavino v drugih popularnih jedeh. Med njimi se seveda skrivajo tudi jesenski in zimski najljubši krožniki – jedi na žlico. Ste jih že kdaj pripravili doma?

Najraje imamo klasične tri recepte – jota, segedin in ričet. V tokratni novički pa z vami delimo recept za ričet z žrebičkovo kranjsko klobaso. Pa začnimo kar s sestavinami:

  • 2,5 dcl ješprenja (1 velika skodelica)
  • 2,5 dcl suhega rjavega fižola
  • 300 g žrebičkove kranjske klobase
  • 1 žlica drobno sesekljane čebule
  • 1 korenček
  • 3 zeljni listi
  • 1 l čiste goveje juhe
  • 1 žlica masti ali olje
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 1 strok česna
  • 3 vejice peteršilja

Fižol čez noč namočimo v hladni vodi, naslednji dan ga odcedimo ter ga v čisti goveji juhi zavremo in skuhamo do mehkega. Ješprenjtemeljito operemo v vroči vodi in odcedimo. V posodi segrejemo mast ali olje ter popražimo sesekljano čebulo. Dodamo odcejen ješprenj ter med mešanjem vse skupaj nekoliko prepražimo. Kuhan fižol odcedimo, juho, v kateri smo ga skuhali, pa prihranimo. Prilijemo 5 dcl vroče vode, zavremo in kuhamo toliko časa, da voda skoraj povre. Tedaj prilijemo vročo juho, v kateri smo skuhali fižol, zavremo in počasi kuhamo 1 uro. Korenček očistimo in zrežemo na kolesca, zeljne liste očistimo in narežemo na rezance, česen olupimo in stremo.

Žrebičkovo kranjsko klobaso narežemo na manjše koščke, lahko jo tudi slečemo iz ovoja ter jo dodamo kuhanemu ješprenju. Dodamo tudi korenje, zelje, česen, peteršilj in sol ter kuhamo dodatno uro. Mešanici primešamo še kuhan fižol ter potresemo s svežim mletim poprom in peteršiljem.

Pa dober tek!

1024px-Mmm..._Beef_n_Barley_Soup_(5086768393)