Recept meseca: zarebrnica na žaru

Za najboljši zrezek na žaru v resnici potrebujemo le vročino, kvalitetno meso in sol! Preberite spodnji recept oz. ‘navodila’ za pripravo za-prste-obliznit slastne zarebrnice na žaru …

Najbolj pomembna je v prvi fazi priprava žara – ta mora doseči čim višjo temperaturo (200+ stopinj Celzija), zato da se bo meso na zunanji strani dobro zapeklo.  Ko smo segreli žar postavimo nanj zarebrnico in jo pečemo dokler se na zgrornji strani ne prične solziti (puščati tekočino). Takrat zarebrnico posolimo in popramo po želji ter obrnemo na drugo stran. Tudi na drugi strani ponovimo postopek peke – do solzenja mesa. Zarebrnico začinimo tudi na tej strani, jo odstavimo z ognja in pustimo 5 minut počivati.

Medium vs. prepečeno vs. rare
Solzenje mesa je dober mejnik za medium oz. srednje pečeno zarebrnico. Takšna zarebrnica bo predvsem zelo sočna. Če želite zarebrnico speči bolje (prepeči) ali pa manj (rare) času na žaru dodajte oz. odvzemite eno ali dve minuti.

Pa priloga?
K zarebrnici na žaru zelo lepo paše mladi krompir na žaru začinjen z rožmarinom ter seveda skleda sezonske solate. Za malce pikantnosti in omake lahko ob zarebrnici postrežete tudi gorčico. V Kuhinji Krušič ob zarebrnici postrežemo hišno gorčico s parmezanom in česnom.

Dober tek!
LOGO-EKSR