Novoletna večerja: pečenka Wellington

Božična in novoletna večerja sta zagotovo rezervirani za družino in najbližje, po drugi strani pa tudi za največje domače gurmanske užitke. Je res, da najboljše recepte in najokusnejše sestavine običajno hranimo prav za posebne priložnosti?

Eden od takšnih je tudi pečenka Wellington – mesna poslastica, ki v svoji klasični verziji predvideva uporabo govejega fileja, mi pa vam tokrat kot idejo ponujamo tudi drugačno izvedbo z žrebičkovim filejem. Poglejte recept … pa dober tek!

Kaj potrebujemo?

250 g listnatega testa
2 žlici olivnega olja
1 kg žrebičkovega fileja
125 g žrebičkove slanine
3 šalotke
200 g šampinjonov
1 jajce
15 ml mleka
4 ščepce soli
3 ščepce mletega popra
1 vejica rožmarina

Rožmarin drobno sesekljamo. Žrebičkov file operemo, osušimo in začinimo s soljo, poprom in nasekljanim rožmarinom. Šampinjone očistimo z vlažno krpico in narežemo na lističe. Šalotke olupimo, operemo in sesekljamo. Slanino narežemo na lističe.

V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro z vseh strani popečemo meso. Popečeno meso shranimo na toplem krožniku. V ponev, v kateri smo pekli meso, stresemo slanino in jo popražimo. Dodamo sesekljano šalotko in dušimo dobrih pet minut, da šalotka postekleni. Nato dodamo šampinjone in vse skupaj začinimo s soljo ter poprom. Dobro premešamo in odstavimo.

Pečico segrejemo na 220 °C. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik, ki mora biti dvakrat večji od kosa mesa. Polovico šampinjonove zmesi enakomerno porazdelimo v dolžini fileja po sredini testa. Na zmes položimo meso in ga pokrijemo s preostalo šampinjonovo zmesjo. Testo tesno ovijemo okoli mesa in ga položimo v namaščen pekač. V skledici jajce in mleko dobro razžvrkljamo. Z razžvrkljanim jajcem premažemo listnato testo. V zgornjo plast testa naredimo tri luknjice. Pekač za 45 minut postavimo v ogreto pečico.

Pečenko vzamemo iz pečice in jo narežemo na dva centimetra debele rezine. Postrežemo s prilogo po želji ter solato.

Recept&foto: www.okusno.je