Blog Layout

Nedeljsko kosilo: nadevana rebra z žrebičkovo slanino

Jan 10, 2023

Za hladen novembrski vikend si pripravite tole super pojedino – pravih mesojedcev zagotovo ne bo pustila lačnih! Z vami tokrat delimo recept za klasična nadevana svinjska rebrca, ampak z eno posebno nadgradnjo. Napolnite jih z okusno žrebičkovo slanino …


Kaj potrebujete?


  • 1,5 kg svinjskih rebrc – del, ki je brez kosti
  • 250 g suhih žemelj
  • 100 g žrebičkove slanine
  • 2 jajci
  • manjša čebula
  • peteršilj
  • sol in poper po okusu
  • kumina,
  • kurkuma
  • Česen


V rebrca naredimo žepek za nadev (v kolikor tega niste vešči, naj vam to naredi mesar) ter jih začinimo z soljo, poprom, česnom in mleto kumino. Na kocke narezane žemlje namočimo v mleko in dodamo 2 celi jajci. Čebulo na drobno sesekljamo, ravno tako prekajeno žrebičkovo slanino ter oboje prepražimo in dodamo v maso za nadev. Peteršilj drobno sesekljamo in dodamo v maso za nadev ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še sol in poper po okusu. S premešano maso napolnimo rebrca – s pomočjo brizgalke, lahko pa tudi z roko.


Nadevana rebrca na koncu prebodemo z nabodali in povežemo s kuharsko vrvico, da nam med pečenjem nadev ne uhaja ven. Pečemo 30 minut na 150 stopinj Celzija, nato pa še 1 uro na 180 stopinj Celzija, po potrebi zalivamo z lastnim sokom ali juho, 10 minut pred koncem dodamo na vrh žlico masla. Med peko mesa ni potrebno obračati.


Po tem času bodo rebrca zlato rjavo in hrustljavo zapečena.  Nam pa ostane le še odstranitev kuharske vrvice in nabodal ter uživanje za jedilno mizo;)


10 Jan, 2023
Pripravite si slasten konjski golaž. Sestavine 1kg žrebičkovega bočnika (če nam zmanjkuje časa, vzamemo plečko, ker se kuha manj časa) 1kg čebule 5 strokov česna rdeča porezana čajna žlička paprika v prahu paradižnikova mezga porezana čajna žlička majarona 2 lovorjeva lista timijan mleta kumina sol poper noževa konica sode bikarbone 2 dcl rdečega vina 0,5 litra juhe za zalivanje porezana čajna žlička morske soli Priprava Na olivnem olju popražimo čebulo, toliko da postekleni, nato pa potresemo s sodo bikarbono, da čebula spusti sok in se zmehča. Tako spražena čebula je tudi lažje prebavljiva. Postopoma po delih dodajamo na kocke narezano meso in vmes neprestano mešamo. Za tem meso posolimo. Ko meso spusti sok, dodamo strt česen, zmanjšamo ogenj na minimum in pokrito, ob stalnem mešanju, dušimo do mehkega cca 1,5 ure( plečko 45 minut). Če se prijema dna, zalijemo samo toliko, da se ne zažge. Ko je meso mehko, dodamo 2 žlici paradižnikove mezge, majaron, papriko, 2 lovorjeva lista, ščepec timijana, ščepec kumine, ščepec moke, premešamo in zalijemo z vinom. Juho dodajamo postopoma do želene gostote. Kuhamo še 10 minut.
10 Jan, 2023
Pripravite si konjski ali žrebičkov biftek. Za 4 osebe Sestavine recepta pljučni file ali konjsko stegno – 80 dag 1 žlička gorčice 1 žlička paradižnika 5 kom. slanih inčunov ½ žličke česna, ½ žličke paprike v prahu, ½ žlice pražene čebule, 1 žlica majoneze 8 malih kaper 1 sesekljana žlica kislih kumaric sol, poper, tabasko in worchester omako (po okusu) Priprava Meso zelo drobno zmiksate, dodate tudi limonin sok, ki ubije ostrino česna (česen dobi tudi lepo barvo). V veliko pomoč vam bo multipraktik v katerem lahko dobro zmešate sestavine. Ime prihaja od Tatarov, ki so pod svojim sedlom med jezdenjem mehčali kose konjskega mesa. Konjsko meso je treba na splošno soliti malo bolj je pa bolj sočno in manj vlakninasto.
10 Jan, 2023
Iščete popoln recept za hladne dni? Nekaj ravno prav močnega, ampak po drugi strani prijetno nežnega za pomirit razdražen želodček? Skuhajte okusno žrebičkovo juho – enostaven recept zanjo poiščite spodaj. Do konca januarja za pripravo kar najbolj okusne juhe izkoristite tudi 10% popust na žrebičkov bočnik! Oglasite se v naših mesnicah … Za pripravo okusne žrebičkove juhe potrebujemo: 1kg bočnika 2 rdeča in 1 rumen korenček 1/4 gomolja zelene 1/2 manjše kolerabe 1 peteršiljevo korenino 1/4 popečene čebule 1 strok česna 1/2 pora lovorjev list ščepec soli V 4 litre hladne vode dodamo očiščeno zelenjavo in meso. Vse skupaj na majhnem ognju kuhamo vsaj 3 ure oziroma dokler bočnik ne postane mehak. Meso, ki vam ostane lahko hladno uporabite v okusni solati.
10 Jan, 2023
Iščete popoln recept za hladne dni? Nekaj ravno prav močnega, ampak po drugi strani prijetno nežnega za pomirit razdražen želodček? Skuhajte okusno žrebičkovo juho – enostaven recept zanjo poiščite spodaj. Do konca januarja za pripravo kar najbolj okusne juhe izkoristite tudi 10% popust na žrebičkov bočnik! Oglasite se v naših mesnicah … Za pripravo okusne žrebičkove juhe potrebujemo: 1kg bočnika 2 rdeča in 1 rumen korenček 1/4 gomolja zelene 1/2 manjše kolerabe 1 peteršiljevo korenino 1/4 popečene čebule 1 strok česna 1/2 pora lovorjev list ščepec soli V 4 litre hladne vode dodamo očiščeno zelenjavo in meso. Vse skupaj na majhnem ognju kuhamo vsaj 3 ure oziroma dokler bočnik ne postane mehak. Meso, ki vam ostane lahko hladno uporabite v okusni solati.
10 Jan, 2023
Kvalitetna sestavina je pomemben del priprave vrhunskega obroka in tudi polnega okusa … in kaj je lahko še bolj polnega okusa kot slasten steak v kombinaciji z eksplozivnimi tartufi? Sledite tokratnemu enostavnemu receptu in si prikuhajte pravo gurmansko pojedino … Sestavine: tartufovo maslo sveži tartufi po želji steak konjskega hrbta sol poper Hrbet zarežite po sredini in z rezom ustvarite majhen žepek. Vzemite tartufovo maslo, ga nastrgajte (če ga boste predčasno vzeli iz hladilnika bo ta postopek enostavnejši) ter ga vstavite v žepek. Izberite primerno ponev in jo segrejte. Nanjo prilijte nekaj oljčnega olja. Zrezek s strajo z žepkom pritisnite na ponev, da se zapre. Na vsaki strani ga pecite 4 minute, da je pečen “medium”. Rdeče meso je namreč najbolj okusno kadar je v sredini še sočno! Zrezek servirajte na krožniku, po želji po vrhu potresite nekaj naribanih tartufov ter tartufovega masla. Pa priloga? Enostavno bo najbolje – zrezek lahko položite direktno na krožnik, ali pa dodajte še rukolo. Na električnem žaru popecite bel kruh … in uživajte.
10 Jan, 2023
Za hladen novembrski vikend si pripravite tole super pojedino – pravih mesojedcev zagotovo ne bo pustila lačnih! Z vami tokrat delimo recept za klasična nadevana svinjska rebrca, ampak z eno posebno nadgradnjo. Napolnite jih z okusno žrebičkovo slanino … Kaj potrebujete? 1,5 kg svinjskih rebrc – del, ki je brez kosti 250 g suhih žemelj 100 g žrebičkove slanine 2 jajci manjša čebula peteršilj sol in poper po okusu kumina, kurkuma Česen V rebrca naredimo žepek za nadev (v kolikor tega niste vešči, naj vam to naredi mesar) ter jih začinimo z soljo, poprom, česnom in mleto kumino. Na kocke narezane žemlje namočimo v mleko in dodamo 2 celi jajci. Čebulo na drobno sesekljamo, ravno tako prekajeno žrebičkovo slanino ter oboje prepražimo in dodamo v maso za nadev. Peteršilj drobno sesekljamo in dodamo v maso za nadev ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še sol in poper po okusu. S premešano maso napolnimo rebrca – s pomočjo brizgalke, lahko pa tudi z roko. Nadevana rebrca na koncu prebodemo z nabodali in povežemo s kuharsko vrvico, da nam med pečenjem nadev ne uhaja ven. Pečemo 30 minut na 150 stopinj Celzija, nato pa še 1 uro na 180 stopinj Celzija, po potrebi zalivamo z lastnim sokom ali juho, 10 minut pred koncem dodamo na vrh žlico masla. Med peko mesa ni potrebno obračati. Po tem času bodo rebrca zlato rjavo in hrustljavo zapečena. Nam pa ostane le še odstranitev kuharske vrvice in nabodal ter uživanje za jedilno mizo;)
By Tadej Glavan 28 Jun, 2021
V takih situacijah kot smo sedaj, je pomembno, da se trudimo ostati čimbolj zdravi. Eden večjih dejavnikov je seveda hrana.
By Tadej Glavan 28 Jun, 2021
1. KLASIČNO NABODALO žrebetovo stegno marinirano z papriko in čebulo 2. GURMANSKO NABODALO žrebetova pljučna in hrbet marinirana z mediteranskimi začimbami za piko na i pa jetrca zavita v lardo slanino
By Tadej Glavan 28 Jun, 2021
Od 20.04. naprej boste lahko v kuhinji dobili že pripravljene tople jedi, katere si boste lahko odnesli domov ali v službo.
Share by: