Kuharski nasvet: popoln žar!

Topli poletni popoldnevi so idealni za domači žar. Verjamemo, da ste številni mesoljubci že pravi žar mojstri, za tiste manj izkušene pa smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo tudi vaše naslednje obračanje na žaru postalo popolno!

Izbira mesa

Ljubitelji žara se ločimo na tiste, ki želimo zapečene zrezke ter tiste, ki imamo radi mehko rozasto ‘medium’ ali pa surovo ‘rare’ pečeno meso. Končnemu izdelku primerno izberemo tudi vrsto oz. način rezanja mesa:

  • za tiste, ki imate raje bolj spečeno meso si najprimernejši zrezki iz stegna, ki so manj mastni, a kljub dobremu prepečenju ostanejo mehki. V Mesarstvu Krušič jih boste našli že marinirane z izbranimi mediteranskimi začimbami.
  • za tiste, ki imate radi svoje zrezke pečene ‘medium’ ali ‘rare’ pa priporočamo debelejše odrezan hrbet ali pa žrebičkovo zarebrnico.
Priprava žara
Pri pripravi žara moramo biti pozorni na temperaturo, ki jo razvije naše oglje. Žar mora namreč doseči čim višjo temperaturo (200 stopinj Celizja in več).  Šele ko se dobro segreje na mrežo položimo naše kose mesa. Oglje, ki ga uporabljamo v Kuhinji Krušič (ter zaradi visoke kvalitete priporočamo tudi vsem domačim žar mojstrom) je iz južnoameriškega lesa. To oglje je zaradi kompaktnosti lesa najbolj trdno ter zato tudi najdlje vzdržuje najvišje možne temperature. Če ga želite preizkusiti, ga lahko kupite tudi pri nas.

Test temperature žara: roko držite 5 cm nad najbolj vročnim delom žara – če ne zdržite več kot 2 sekundi je temperatura dovolj visoka!
Pečenje in obračanje
Na razgret žar in mrežo položimo že marinirane kose mesa. To bo nameč preprečilo kapljanje olja na oglje, kar je lahko zdravju škodljivo – dim, ki se tvori ob kapljanju, namreč lahko vsebuje rakotvorne snovi.

Meso pečemo dokler se na zgornji strani ne prične solziti – takrat ga dosolimo ali popramo po želji, obrnemo in tudi na drugi strani pečemo dokler se ne prične solziti. Meso odstranimo iz žara ter ga pustimo 5 minut počivati – tako dobimo idealno pečen medium zrezek. Za bolj pečeno meso postopek na vsako strani podaljšamo za 1 do 2 minuti. Za medium rare oz. rare pečen zrezek pa postopek skrajšamo za 1 do 2 minuti.

Pomembno!
Male skrivnosti so tiste, ki naredijo največjo razliko …
  • meso pred pečenjem segrejte na sobno temperaturo
  • meso naj po pečenju počiva približno 5 minut – ne obračajte ga, ne dotikajte se ga in ne prebadajte ga
  • za obračanje na žaru uporabljajte klešče in ne vilic – prebodeno meso bo namreč hitreje izgubljalo sočnost ter s tem mehkobo
Pa dober tek;)
Zarebrnica na žaru
LOGO-EKSR